1

Турнир „Павел Павлов” възкреси поредна звезда

София, Национален стадион “Васил Левски”, 25 юни 2011

Международният турнир „Павел Павлов” даде поле за изява на атлети от четири континента. На 5-ото издание на състезанието с ранг „Класик” към Европейската атлетика на Националния стадион „Васил Левски" се събраха спортисти от Европа, Азия, Африка и Австралия. В програмата на турнира бяха включени 17 дисциплини.
Традиция стана нашият турнир да е трамплин за много от спортистите. Идват неизвестни атлети, които след 1 или 2 години печелят медали от големи първенства", каза още преди турнирът неговият директор Георги Павлов.
Този път обаче в София се възкреси една звезда. Европейската шампионка от Гьотеборг 2006 Даря Пишчалникова (Рус) спечели първото място в мятането на диск с 63.91 м. Така тя направи рекорд на турнира, а постижението стана №7 в световната ранглиста за годината (б.а. към датата на турнира – 25 юни). Рускинята се завърна в сектора през тази година след 4-годишно наказание за манипулиране на допинг проба.
Направих си лично постижение за сезона, за което съм доволна. Атмосферата беше добра, а вятърът много подходящ за мятане на диск, сподели Пишчалникова след победата си. - Стресиращо е да съм отново в състезания, защото нямам опит от последните 2 години и половина. Това е като ново начало за мен. Следващата ми цел е световното първенство в Даегу, а след това е Олимпиадата в Лондон."
След рускинята се подредиха Григория Нанева с 43.22 м и Наталия Тотева - 43.17 м.
Феми Огуноде (Кат) е атлет, от който се очаква голямо развитие в спринта. Той е само на 20 г., но вече е двукратен азиатски шампион. Неговото лично постижение на 200 м е 20.30 сек от Диамантената лига в Доха. Огуноде записа и две победи на „Павел Павлов”. Той финишира на 100 м за 10.40 сек при – 2.9 м/сек насрещен вятър. На 200 м Феми спря хронометъра на 20.79 сек. Катарецът, който е роден в Нигерия, тренира при българина Янко Братанов. Феми имаше амбиции да запише и бягане под 20 сек на 200 м, но неподходящите атмосферни условия за спринт го накараха да стартира само за победата.
Георги Георгиев се наложи над своя съотборник и шампион на България Петър Кременски на 100 м. Джопето стана втори с 10.65 сек, а Кременски заслужи третата позиция с 10.67 сек. На 200 м Петър стана втори с 21.16 сек, а Каталин Кимпеану (Рум) финишира след българина – 21.24 сек.
Галина Николова също се пребори за две победи в спринта. 17-годишната Галя даде време от 11.91 сек на 100 м, като изпревари Норианан Ямардан (Малайзия) – 12.16 сек, и Карин Околие – 12.34 сек. Тройката на 200 м при девойките до 23 г. беше българска – Николова с 24.40 сек, Околие с 24.91 сек, и Виолета Методиева – 25.05 сек.
Методиева спечели бягането на 400 м с личен резултат от 53.65 сек. До тогава тя имаше личен рекорд на обиколката 54.27 сек. Методиева изпревари в драматични последни 15 м Теодора Коларова – 53.92 сек.
Андриана Бънова премина за първи път през сезона 14-метровата граница в тройния скок именно на турнира „Павел Павлов”. Тя записа 14.04 м, но с попътен вятър над допустимото от +2.9 м/сек. Кристина Кармен Това (Рум) направи само един успешен опит сектора - също 14.04 м. Трета стана Гита Додова - 13.33 м.
Рекордьорът на турнира в мъжкия троен скок със 17.41 м Момчил Караилиев се завърна за нова победа. През миналата година той пропусна състезанието и позволи на Мариан Опреа (Рум) да вземе златото. Караилиев стана победител за трети път в турнира с 16.75 м. 
Николай Атанасов беше безапелационен в скока на дължина със 7.83 м. Анна Иванова преодоля 4.00 м в овчарския скок и се класира втора след Йелена Васич (Срб), която също остана с 4.00 м.
По традиция директорът на турнира Георги Павлов организира и състезание за деца по време на надпреварата за мъже и жени. Този път момичета и момчета, родени след 2000 г., се състезаваха в насрещна щафета и всички получиха големи подаръци от спонсорите на турнира. Децата бяха наградени от олимпийския шампион Христо Марков, Галя от Каризма, Мис България Румина Андонова. 
Турнирът „Павел Павлов” имаше общ бюджет от 100 000 лв., като само 35 000 лв. е за наградния фонд за 17-те дисциплини в надпреварата.
Показателно е, че в Европа най-големият ни атлетически турнир има своята оценка и за трета година е категория „Класик”. Въпреки условията на криза организаторите успяват да поканят известни имена в София, а тази година имаше представители от над 30 държави.

1

Директорът Георги Павлов: Оценката за турнира ми е 6+


Директорът на турнира „Павел Павлов” - Георги Павлов, не позволява традицията да бъде прекъсната вече 5 години. Той дава отлична оценка на организацията на състезанието.

- Г-н Павлов, като директор на турнира „Павел Павлов” каква е вашата оценка за 5-ото издание?
- Оценката ми е 6+. Само за това, че въпреки кризата, въпреки продължаващото 5 години упорство на държавата да ни подаде ръка, турнирът го има на българската, европейската и световната атлетическа карта.

- Какво не успяхте да направите тази година за турнира и какво отчитате като успех?
- Тази година не можахме да убедим държавата – в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, Община София, Български олимпийски комитет, да помогнат подобаващо за нивото, на което е нашият турнир. За разлика от някои далеч не толкова популярни и значими спортни прояви, при които виждам, учудващо обединение на всички по-горе институции. За успех оценявам като цяло организацията на турнира, който премина на едно много високо ниво. Опитът на всички, които сме в екипа, който прави турнира, си казва своето. Много съм радостен от организирането на щафета за деца, в която взеха участие няколко водещи детски школи в България и в това, че привлякохме някои от най-големите звезди в леката атлетика и шоубизнеса да дойдат да ги наградят.

- С какъв бюджет се организират останалите турнири от серията Класик към ЕА?
- Минималният бюджет на един такъв турнир по нормалния свят е от 300 000 до 500 000 евро. Това е бюджет, който позволява, плюс всичко друго, и да имаш едни горе-долу популярни атлети във всяка дисциплина от турнира.

- Справихте ли се с изискванията за защита на категорията? 
- С по-голямата част. Осигурихме 4-звезден хотел, стадион, локален транспорт, реклама, допинг контрол, делегат от Европейската атлетика, минимален брой участници, проведохме всички задължителни дисциплини  и две за атлети до 23 г. и много други. Не се справихме единствено с минималния награден фонд за категория Класик, в който сме ние.


Яна Касова, www.BGathletic.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13q

| Свържете се с нас | ©2007 Международен турнир по лека атлетика "Павел Павлов"